Herrainpäivät

Pori-tieto - vapaa sanakirja Porista
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Herrainpäivät
64. kaupunginosa
Ei vielä.gif
Suuralue Meri-Pori
Osa-alueet -
Väkiluku -
Postinumero -
Seurakunta Pihlavan seurakunta

Herrainpäivät on Porin 64. kaupunginosa ja sijaitsee Yyterin ja Mäntyluodon välissä. Se tunnetaan paitsi omaleimaisista kesäasunnoistaan, myös niemenkärjessä sijaitsevasta mielenkiintoisesta luontopolustaan. Herrainpäivien luontopolku on pituudeltaan 1,2 kilometriä. Herrainpäivien lähellä sijaitsee Levon asuinalue.

Historia

Vanhan kansan kertoman mukaan Herrainpäivät on saanut nimensä siitä, että siellä muinaisina aikoina on pidetty "käräjiä". Tätä tarua tukee se seikka, että ainakin 1900-luvun alkupuolella siellä oli nähtävissä kivirinki, jonka kivillä istuen on hyvinkin voitu pitää neuvonpitoa. Ainakin 1900-luvun loppupuolella taitava etsijä saattoi löytää mökkialueelta kannella peitetyn pienen vanhan lähteenkin, josta muinaiset neuvottelijat saivat raikasta vettä janoonsa. Toinen tarina väittää, että Herrainpäivät on saanut suhteellisen erikoisen nimensä siitä, että entisinä aikoina tuli porilaista herrasväkeä veneillä silloiselle saarelle viettämään viikonloppujaan ja lomiaan. Niemi on vielä nykyisinkin porilaisten hyvin tuntema ja suosima vapaa-ajanviettoalue, jossa on useita kesämökkejä.

Herranpäivien niemi on kokonaisuudessaan Porin kaupungin omistuksessa. Porin kaupunginvaltuusto päätti vuonna 1989 ympäristönsuojelulautakunnan aloitteesta esittää niemenkärjen rauhoittamista luonnonsuojelulain nojalla. Rauhoituksen perusteena oli se, että niemi on säilynyt suhteellisen luonnontilaisena ja se on maisemallisesti merkittävä Yyterin manneralueen uloin niemenkärki.

Rauhoitetun alueen luonto on hyvin samanlaista kuin ulkosaariston suuremmilla luodoilla: kivikkorantoja reunustaa lehtomainen rakkolevävallille muodostunut iäkäs tervaleppävyö, jonka takana niemen keskiosissa kasvaa järeähköä, osittain aarnimaista havupuustoa lähes luonnonmetsänä. Kasvillisuudessa on mm. taikinanmarja, puna-ailakki, lehtotähtimö, lehtoarho, tesma, koiranvehnä, lehtokielo, käenkaali ja meriputki. Niemen kärjessä on ketomainen alue, jossa kasvaa mm. pihlaja, kataja, ahomansikka, rohtotädyke ja keto-orvokki. Alueella on myös laajahko hiekkainen katajaketo.

Lintuharrastajien suosiossa Herrainpäivät on ollut jo vuosikymmeniä. Niemeä kiertävän luontopolun varrella näkee sekä metsien että ulkosaariston lintulajeja. Varsinkin muuttoaikoina lintuharrastajia käy polulla runsaastikin, mutta linnut viihtyvät niemessä myös talvisaikaan. Kasvilajisto on Porin rannikolle ominainen: tyypilliset meren rantojen ja ulkosaariston lajeja löytyy.

Herrainpäivien niemi on rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla 1990 ja samana vuonna valmistui myös niemen kärkeä kiertävä luontopolku.

Luontopolun varrelta avautuu upea merinäköala Preiviikinlahdelle ja Kuuminaisten saaristoon. Preiviikinlahti ympäröivine rannikoineen on luontonsa puolesta arvokas maisemakokonaisuus, jolta löytyy matalia lieterantoja, rantaniittyjä, parikymmentä metriä korkeita merituulen kasaamia hiekkadyynejä sekä ulkosaaristoa. Luontopolun varrella voi tutustua myös hiekkaisiin katajaketoihin, synkkiin kuusikoihin, tikkojen koloamiin pökkelöihin ja syksyllä vaikkapa komeisiin myrskytyrskyihin.