Isoviha

Pori-tieto - vapaa sanakirja Porista
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Isoviha on suuren Pohjan sodan (17001721) aiheuttama venäläisten miehitys Suomessa vuosina 17141721.

Isovihan aika Porissa

Kun kaupunki ei vielä ollut kunnolla toipunut vuoden 1698 Porin palosta niin Isonvihan aikaan syksyllä 1713 venäläiset sotajoukot lähestyivät kaupunkia ja kaikki asukkaat, joilla varaa oli, pakenivat kaupungista. Rikkaimmat suuntasivat Ruotsiin, varattomammat pakenivat kaupungin ympäristössä oleviin talonpoikaiskyliin.

Venäläiset joukot marssivat 10.9.1713 puoliksi hylättyyn kaupunkiin. Kerrotaan pormestari Henrik Elfvingin, maistraatin ja kaupungin vanhimpien kanssa, siis niiden, jotka eivät olleet paenneet, menneen rohkeasti vastaanottamaan vihollista. Tarkoitus oli luultavasti anoa armoa kaupungille, mutta se yritys epäonnistui täydellisesti. Pormestariin osui miekanisku, jonka seurauksiin hän sittemmin kuoli 2.10.1720. Venäläiset ottivat koulun sairashuoneekseen ja koko armeija eli kahdeksan rykmenttiä leiriytyi Porissa neljän kuukauden ajan vuosina 1713-1714. Tänä aikana kaupunkia kohtasi suuri tuho. Kokonaisia perheitä katosi, ainakin kahdeksan varakkainta porvaria vaimoineen ja lapsineen vietiin pois eivätkä he koskaan palanneet. Osa lienee kuollut vankeudessa Venäjällä. Taloja ryöstettiin ja poltettiin, samoin kävi aitoille ja tuulimyllyille. Aidat kaupungin ympäriltä tuhottiin. Asukkaat elivät jatkuvassa pelossa ja nälässä. Vetojuhdatkin ja 400 suurta venettä menetettiin sotilaskuljetuksissa. Kauppa ja liikenne loppuivat tyystin.

Vielä kahdeksana seuraavana vuotena määrättiin kaupungin maksettavaksi sietämättömiä veroja, ensin 500 ruplaa ja sitten 360 ruplaa vuosittain. Kesti vuosia ennenkuin kaupunki alkoi toipua kokemastaan sotajoukkojen lähdettyä.